Åkes böcker


Åke har skrivit flera böcker där han delar med sig av sin kunskap om odling och grönsaker och här är en liten presentation av dem. Som medlem i Tomatklubben kan man beställa böckerna, Ät och odla dig till hälsa 244 kr, Odla tomater 290 kr, alla inkl. moms, emballage och porto. Betala till plusgiro 4175792-3, skriv namn och adress tydligt på talongen.

Ät och odla dig till hälsa Ny bok, finns bara hos Tomatklubben
Bakgrunnden till boken är att alltför många människor drabbas av cancer och andra sjukdomar som kan knytas till vår mat och miljö och situationen blir värre för varje år. Något är fullständigt galet. Inga politiker tycks vilja att tag i detta enorma problem så här en bok som tar upp vad jag med mitt kemiska kunnande ser som orsaker (läser många vetenskapliga rapporter) och vad vi kan göra för att försöka förhindra att vi ska drabbas. Boken behandlar också våra bästa nyttigheter bland frukt, bär och grönsaker. Vi själva måste ta tag i detta problem.
Odla tomater
Odla tomater innehåller praktisk information om odling, från sådd till skörd. Här finns också ett 20-tal enkla recept där tomaten spelar huvudrollen. Över 40 olika tomatsorter beskrivs i både text och bild – vackert röda, gröna, gula, strimmiga, flammiga, små och stora, runda och avlånga. Vissa trivs på balkongen eller fönsterbrädan, andra i trädgårdslandet eller i växthuset.

Boken gavs första gången ut 2007 och ges nu ut igen i en reviderad utgåva.

Odla dina egna grönsakerBOKEN ÄR SLUTSÅLD
I min trädgård växer en mängd olika grönsaker. Jag odlar många välkända och användbara sorter som lök, tomater och morötter. Men jag har också plats för mer udda grönsaker som haverrot, koregi och portlak. Den här boken är både praktisk och lätttillgänglig och innehåller allt du behöver veta om sådd, plantering, skötsel och skörd för att du också ska lyckas med din egen grönsaksodling.

Frukt och bärBOKEN ÄR SLUTSÅLD
Frukt och bär är naturens underverk – med dokumenterat goda hälsoeffekter. Här presenteras 50 läckra nyttigheter med bl a historik, sortval, näringsinnehåll och användningsområden. Det är en bok som ger intressant läsning och praktiska odlingsråd för den som vill skapa sig en egen trädgård, fylld med frukter och bär.

Våra vanligaste frukter och bär såsom äpple, päron, plommon, jordgubbar, hallon, vinbär och smultron finns självklart med men även mer exotiska sorter som kiwi, aprikos, mullbär, vindruvor och fikon. Här presenteras även slånbär, havtorn, kvitten, hasselnötter, valnötter, blåbär, lingon, tranbär och andra läckerheter från skogen.

Författaren delar gärna med sig av sina specialkunskaper och sin passion för naturens små underverk.


Grönsakslandet BOKEN ÄR SLUTSÅLD
Varför i all världen ska man odla egna grönsaker när det finns massor att köpa i butikerna? Jo, därför att egna grönsaker alltid finns till hands i trädgården, fräscha och färska, och för att egna grönsaker alltid är godare, speciellt om man tänker på att ingen sprutat bekämpningsmedel på dem. Det blir också naturligt att äta mer grönsaker än förut. Dessutom är trädgårdsodling en mycket fin hobby som ger lagom med motion och stolta stunder när skörden är fin.

Här finns mycket att lära om grönsaksodling, till exempel vad växterna behöver för att växa bra och vara friska, om djupsängar, jord, växtnäring, sådd, plantering och skötsel så att det blir mängder av fina grönsaker i trädgården. Både välkända och lite mer udda grönsaker presenteras med historia, anatomi, nyttighet, utförliga oldlingsråd och ibland något om hur man använder dem.